Kennis

Energie besparen met moderne deursystemen

Veiligheid en energiebesparing

De voordeur is het visuele uithangbord van elke woning. Als hoofdingang bevat de voordeur niettemin zwakke plekken, en dan niet alleen voor inbrekers. Vocht, kou, warmte en geluid kunnen bij onvoldoende isolatie via de voordeur de woning binnenkomen. Moderne deursystemen beschikken niet alleen over inbraakwerende eigenschappen, maar houden ook de warmte in huis, zodat er geen waardevolle energie verloren gaat. 

Welke bijdrage leveren moderne deursystemen aan energiebesparing?

Moderne deursystemen vormen niet alleen een visuele verfraaiing van een gebouw, maar spelen ook een grote rol als het gaat om veiligheid en energiezuinigheid. Vaak zijn energiebesparende renovatiemaatregelen alleen gericht op isolatie van de gebouwschil of modernisering van de ramen. Daarbij mag de bijdrage van de voordeur aan de energiebalans van het huis niet worden onderschat! 

Bij isolatie is het belangrijk dat de deur luchtdicht afsluit en dat koudebruggen worden vermeden. De EnEV-energiebesparingsvoorschriften schrijven U-waarden voor nieuwe voordeuren voor. Deze warmtetransmissiecoëfficiënt (U-waarde) wordt uitgedrukt in W/m²K (watt per vierkant meter en Kelvin) en geeft aan hoeveel warmte er door de deur heen gaat. In montagevoorschriften voor voordeuren is het volgende vastgelegd: "Bij het vervangen van buitendeuren mogen alleen buitendeuren worden gemonteerd, waarvan het deuroppervlak een warmtetransmissiecoëfficiënt van 1,8 W/m²K niet overschrijdt."  Het verkeerde materiaal of onvoldoende afdichting van de voordeur kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de energiewaarden van het huis. 

Behalve van de isolerende eigenschappen van de geïnstalleerde materialen is de U-waarde onder meer ook afhankelijk van de maat van de deur en de profieldiepte Bij oudere deursystemen werd voor aluminiumdeuren meestal een profieldiepte van 70 mm en voor kunststofdeuren een profieldiepte van 90 mm gebruikt. Dit leverde een U-waarde op van maximaal 4,8 W/m²K. Nieuwe deursystemen van aluminium bereiken dankzij betere isolatie, verschillende afdichtingsniveaus en hogere profieldiepten van meer dan 100 mm, een U-waarde van 0,45 W/m²K. 

Voor een optimale afdichting van de deur is een meerpuntssluiting van essentieel belang. Doordat de deur op drie sluitpunten is vergrendeld, wordt de deur voortdurend aangedrukt. Hierdoor wordt kromtrekken van de deur voorkomen en is de deur bovendien continu afgesloten. Hierdoor blijft de warmte in het huis, kan geconditioneerde lucht niet ontsnappen en wordt lawaai van buiten uitgesloten. Zo geniet u van een aangename temperatuur in huis en betaalt u minder energiekosten. 

Hoe efficiënt is mijn gebouw? 

De blowerdoortest is een drukverschilmeting waarbij de windbelasting op een gebouw op een stormachtige herfstdag met windkracht 5 wordt gesimuleerd. Met deze luchtdichtheidsmeting wordt gemeten hoe luchtdicht een verwarmd gebouw is. Daarbij wordt gekeken hoeveel lucht per uur per vierkante meter woonvolume ververst wordt bij een specifiek drukverschil ten opzichte van de buitenlucht. Om dit drukverschil te creëren, wordt in een opening in het gebouw (raam of buitendeur) een zeer krachtige ventilator geplaatst. 

Toen op 1 november 2020 de GEG (Gebäudeenergiegesetz) in werking trad, veranderde onder meer de meetnorm. Volgens het oude recht (Energieeinsparungsverordnung = EnEV) werden blowerdoortests uitgevoerd volgens DIN EN 13829. Volgens het nieuwe recht is dit DIN EN ISO 9972. 

De meting mag alleen worden uitgevoerd nadat de buitendeur definitief is gemonteerd en afgesteld. Alle ramen, buitendeuren en kieren in de schil van het te onderzoeken gedeelte van het gebouw moeten worden afgesloten. Openingen in de schil van het gebouw die niet zijn bedoeld voor ventilatie moeten worden dichtgemaakt, bijvoorbeeld een brievenbusklep in de buitendeur.

De test is bedoeld voor 

  • Terugbrengen van de verwarmingskosten
  • Voorkomen van warmteverlies via ventilatie
  • Voorkomen van bouwschade door condensvorming
  • Voorkomen van het ontstaan van schimmels
  • Waarborgen van de optimale werking van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Verbetering van het leefklimaat door:
    • Betere luchtkwaliteit
    • Voorkomen van tocht
    • Voorkomen van koude luchtstromingen
    • Betere geluidsisolatie

Wilt u uw voordeur energiezuiniger maken?

Vraag uw lokale installateur of bouwmaterialenhandel naar sluitsystemen van FUHR. Hier vindt u een overzicht van onze gespecialiseerde partners en antwoorden op vragen over onze sluitsystemen:

Contact voor particuliere klanten